Morakniven

De flesta känner till morakniven som idag har blivit ett uttryck lika vanligt som brödkniv. Men många vet kanske inte att den har en historia som sträcker sig så långt som tillbaka till slutet av 1800-talet.

Namnet avslöjar att den kommer från Mora och mycket riktigt så var det där som den först började tillverkas. Det var efter att moraklockan hade börjat tappa i försäljning som metallverkstäderna började få mer betydelse och man började tillverka knivar. De första exemplaren var gedigna hantverksknivar men snart gick man över till fabriksproduktion och spridningen av kniven blev möjlig.

En kniv som utvecklats med åren

De första modellerna hade träskaft och en läderslida som skydd. Skaft och skydd har utvecklats sen dess och numera är skaftet ergonomiskt utformat och både den och slidan är av tillverkade av plast. Antalet modeller för olika funktioner har också utökats och passar inte bara för den som jobbar på bygget, i snickeriet eller på gården utan är ett självklart verktyg för allt från fiskaren, camparen till garaget.

Att hantera en kniv

Många är det nog som haft sitt första möte med morakniven när de som barn gått på scouterna. Där är det först efter att man lärt sig hantera och tälja med kniv som man tillåts använda dessa. Beviset för genomgången kurs är knivmärket som man får ta när man är 10 – 12 år.

Den som bär med sig en kniv på utflykten i skogen, på fjället eller var man än befinner sig utanför sin bostad måste ha koll på vilka regler som gäller då vi har en knivlag i Sverige. Det är godkänt för friluftsmänniskor att ta med sig en kniv där det kan ses som naturligt för aktiviteten men det är viktigt att den förvaras på ett säkert sätt. En hantverkare som behöver den för sitt yrkesutövande på allmän plats får också bära den med sig men bör förstås ha den under uppsikt.

Den som är osäker på vad lagen säger kan alltid läsa på riksdagens hemsida eller konsultera polisen.