Att välja rätt kniv till uppdraget

De flesta har ett gäng olika knivar i kökslådan. Vi är dock många som har dålig koll på vilken kniv som passar bäst till vad. Här får du veta mer om vad de olika knivarna har för användningsområde.

Det finns knivar i alla möjliga former och material, det mer vardagliga brödknivarna till speciella filéknivar och knivar i keramik och rostfritt stål som passar till olika uppdrag. Det finns hemsidor där du kan beställa just den kniv som du är ute efter. På Matspar.se finns gott om alternativ när du söker en ny vass kompis i köket.

Olika köksknivar

  • Kockkniv, en bra bas
    Alla bör ha en kockkniv hemma, den passar sig för många att de vanligaste uppgifterna i köket, perfekt att till exempel skära grönsaker med. Bladet bör vara mellan 18 och 22 cm bladet ska vara så pass brett att du kan hålla i skaftet utan att knogarna slår i skärbrädan när du använder den.
  • Brödkniven får allt mindre uppmärksamhet
    Allt fler limpor i butikerna är färdigskivade, men om du behöver skiva bröd är en sågtandad kniv precis rätt verktyg. Men det går utmärkt att ta sig an ett kålhuvud eller om kockkniven inte har slipats ordentligt så kan du skära tomater utan att den mosas med en brödkniv. Ju längre brödkniv du har desto lättare är det att skära en riktigt stor och rustik limpa. Den ska vara minst 23cm för att vara användbar.Testa också gärna skärmaskiner.
  • Skalkniven, den lilla smidiga kniven
    När det ska trimmas av lite på grönsakerna eller om det ska skalas vitlök så är en liten, vass skalkniv precis det som fixar jobbet på bästa sätt. Bladet på en bra skalkniv behöver inte vara längre än 10-15cm, kortare kan också fungera bra beroende på hur stora grönsaker som ska ansas.
  • Filékniven, det böjbara precisionsverktyget
    För att skära kött och bena ur fisken innan den fileas så är filékniven den som ska användas. Med ett böjligt, smalt blad går det att följa köttets senor och skära tunna skivor av fisken. Lagom längd på bladet är någonstans mellan 16-23cm.

Dessa fyra knivar möjliggör att utföra de flesta jobben som behöver utföras i köket, men självklart finns det många fler olika knivar. För den som är riktigt intresserad av matlagning så kan man utöka men till exempel laxkniv, urbeningskniv och trancherkniv för att nämna några.

Knivar av keramik och stålknivar

De flesta knivarna som man stöter på har ett blad av stål och handtag av trä eller plast. Det finns i olika kvalitéer och modeller, de ät tåliga och går att skicka iväg på slipning om de blir slöa. Men de bör handdiskas och underhållas rätt för att fortsätta att vara vassa i många år.

De keramiska knivarna är lättare och hårdare än stålknivarna. De behöver inte slipas lika ofta påverkas inte av syror, salter och oljor. De färgar inte grönsaker som avokado, inte heller blir den som skär lök lika tårögd om den använder en kniv med keramiskt stål då de inte reagerar med varandra. Kanske värt att testa nästa gång du behöver en ny kniv!