Global G-2 är vassaste kniven i lådan

G-2 GS-5 samt GS-38

Global-knivarna har ett rykte om sig att vara riktigt bra. Ett utförligt test som det klassiska SVT-programmet Plus låtit göra visar, klart och tydligt, att det ryktet inte är oförtjänt.

För en riktigt bra kniv får man dock också vara beredd att betala. Testet avslöjar nämligen att Global G-2 inte bara är vassast – utan även dyrast. Dock skriver de att korrelationen mellan pris och prestation inte var särskilt stark när det gällde de andra knivarna i testet.

Så testades skärpan

För att testa skärpan tog Plus hjälp av en doktorand i teknik och hälsa. Doktoranden tog i sin tur hjälp av en särskild maskin som mätte hur vassa knivarna var. Av maskinen får man ett medelvärde av skärpen längs hela bladet, och den talar också om ifall det finns jack eller ojämnheter på knivens egg. För att undvika att slumpmässiga fel skulle färga resultatet, lät man varje kniv testat tre gånger. Av de tre gångerna räknades sedan ett medelvärde ut.

Så testades bekvämligheten

En bra kniv är inte bara vass – den är också bekväm att arbeta med. Den bör vara välbalanserad och ligga bra i handen. För det här testkriteriet tog Plus med sig samtliga knivar till en testpanel, bestående av fem kockar. De knivar som fick bäst betyg var också de två dyraste. Förutom Global G-2 – som presterat bra enligt alla kriterier – fick också den näst dyraste kniven, Sabatier Lion Kockkniv, gott betyg.

G-2 bäst i samtliga moment

Som nämnt ovan presterade Global G-2 bra enligt alla testkriterier. Vad gäller skärpan testade man också hur väl knivarna hade behållit den efter slitage – och även där var Globalkniven bäst. Testet avslöjade också att det inte alltid är värt att betala mer för en bra kniv. Billigare knivar i testet klarade sig lika bra, eller bättre, än Sabatier Lion Kockkniv, som var näst dyrast i testet.

G-2 har även visat sig vara ”Bäst i Test” i andra tester vilket alltså påvisar dess kvalité. Klicka här för att läsa testet och andra tester som lyfter upp denna kniv som tydlig etta.