Det som karaktäriserar en brytbladskniv är att bladet kan brytas av så fort det tappar skärpan. Därmed kommer nästa blad fram med bättre skärpa. Knivbladet kan skjutas fram och tillbaka via knappen som sitter på sidan av kniven. Det är därmed en behändig kniv att ha med sig var som helst och som aldrig behöver slipas.
Material: Höljet är ofta i hårdplast men det finns även brytbladsknivar med hölje av metall. Även om bladet alltid är av metall så skiljer det sig något gällande hur materialet är uppbyggt. Detta utifrån vad kniven är tänkt att användas till.
(Bilden ovan är på Hultafors Brytbladskniv. Bild tagen från Verktygshandlarn)
Passar till: Då bladen är relativt tunna kan de inte belastas allt för mycket. Det betyder därmed att kniven inte bör användas om man behöver sätta stort tryck på knivbladet. I detta fall är risken nämligen stor att bladet bryts av.
Brytbladskniven kan exempelvis användas för att skära i kablar, papp, tyg och skinn. Med dess funktion är det en vanligt förekommande kniv hos hantverkare. Detta som ett komplement till hantverkskniven. Det är även orsaken till att brytbladskniven ofta går under namnet Universalkniv.
Olika blad: Olika tillverkare har olika många blad att välja på. Ett märke som utvecklat sin universalkniv relativt mycket under 2017 är Hultafors. Under det året kom de bland annat ut med sex nya blad, exempelvis:
- Allroundbladet – Ett blad som kan användas till det mesta. Detta i likhet med universalkniven. Det kan sägas vara standardbladet för Hultafors Universalknivar.
- Edge – Ett blad för den som är extra kräsen. Här har man lagt all fokus på skärpa vilket gör att bladet kan användas vid precisionsjobb.
- Krokbladet – Ett blad som har en liten krokformation i bladet. Detta gör det lättare att skära exempelvis golvmattor. Bladet är just framtaget för att möta behovet hos golvläggare.