Knivslip

Bäst i test knivslip

Att ha en knivslip är bra på flera sätt. Bland annat förlänger den köksknivarnas livslängd, samtidigt som matlagningen i sin helhet blir mycket enklare när man har vassa och bra knivar. Det sparar mycket frustration och tid när man kan skära t.ex. en tomat eller lök snabbt och smidigt (och dessutom i snygga bitar).

Är man professionell kock använder man troligtvis knivslipen efter varje arbetspass. Den som lagar mat hemma kommer dock oftast undan med att använda knivslipen ungefär en gång i månaden. Men ju oftare desto bättre såklart.

Vid dessa tillfällen, när kniven börjar bli slö, kan det vara riktigt bekvämt att ha sin egen knivslip. Vilken knivslip man bör ha därhemma varierar lite på ens behov och hur mycket man vill spendera. Knivslipar med ett enskilt sliphjul finns, och även om den gör sitt jobb, går det knappast att jämföra med de mer avancerade knivsliparna som har flera sliphjul med olika grovhet och syften.

Bäst i test

En av de knivslipar som har vunmino sharp plus 3 knivslipnit flera tester, Mino Sharp, är just en sådan med flera sliphjul. I ett test utfört av Hemhyra.se får den utmärkelsen Bäst i test. Knivslipen hamnade högre i testet än flertalet andra med ett dyrare pris.

Mino Sharp anses av många vara väldigt lättanvänd, samtidigt som den ger ett bra resultat. Kanske är det just här som gör att den hamnar på förstaplats även i det här testet som är utfört av Smartson.se. Se mer utförligt nedan

De två testerna

Vilken knivslip som är bäst beror till viss del på vad man prioriterar i val av slip. Men en modell som fått två gånger fått ”Bäst i Test” är Mino Sharp 550 Våtslip Plus 3.

Hyresgästföreningens tidning ”Hem & Hyra” publicerade 2015 en test av åtta knivslipar. Då vann denna knivslip mycket tack vare att den levererade ”perfekt skärpa” Testet bestod av 3 elektriska och fem handdrivna modeller. Prismässig låg de mellan 100-1300kr.

Det som testet tydligt visade var att en knivslip med ett enda hjul gav betydligt sämre skärpa än de med tre hjul. De elektriska är lättare att hantera och slipningen går snabbare. Men det var ändå en manuell som vann testet.

Testvinnare bland knivsliparna var Mino Sharp 550 Våtslip Plus 3. Detta tack vare att det är enkelt att förstå den trestegsslipning som sker. Man fyller slipen med vatten och drar sedan kniven mellan hjulen. Extra plus gavs tack vare att den står stadigt och att sliphjulen enkelt kan bytas ut om så behövs.

Testet ger slipen 14/15 poäng

Testföretaget Smartson provar allt från babymat till kockknivar och har bland annat genomfört en test på knivslipar. Även här gavs Mino Sharp toppbetyg.

Det man framförallt uppskattade med modellen var att den slipade ”klart bäst av de testade modellerna”. Detta tack vare de tre olika grova hjulen som kan användas. Handtaget ges bra grepp och överlag är det ”gedigen kvalité och funktionalitet”.

Testet gav slipen 23/25 poäng