Välja skärbräda

Det finns skärbrädor – och så finns det praktiska skärbrädor. Den som jobbar mycket i köket vet att det är stor skillnad på de billigaste tunna skärbrädorna i hårdplast och de mer rejäla träbrädorna med genomtänkt design. Vilken som är bäst beror självklart på vad man ska skära och hur den ska användas. Ska den med på picnic för att skära frukt på kan man ju knappast ha en bastant träbräda osv. Källa: Test av praktiska skärbrädor.

Exempel på skärbrädor

Skagerak Teak

En riktigt fin skärbräda av teak från märket Skagerak. Den är 50*27cm och är alltså något man kanske inte tar fram och lägger bort efter användning. Snarare en skärbräda som har sin fasta plats i köket. Men det kan den mycket väl få ha då den är betydligt mer estetisk än många andra skärbrädor. Detta med sitt schackrutiga trämönster och djupa droppkant. Tack vare droppkanten kan man skära upp kött utan att köttsaften rinner utanför skärbrädan. Självklart blir det samma funktion på frukt.

I och med att den är snygg kan den även användas som ostbricka eller till att servera morgonbrödet på. Kolla gärna vid hotellfrukosten nästa gång – visst är det liknande skärbräda som ligger vid bröden?

Skärbrädskitet

De allra tunnaste skärbrädorna är av något hårdare mjukplast. Det räcker därmed med att de är 4-5 mm tjocka och väger därmed minimalt. Ofta säljs dessa i olika färger vilket gör att man lätt kan ha en varsin skärbräda till olika livsmedel. När de säljs i hela kit är det inte heller ovanligt att en bild visas vilket gör att man inte tar fel bräda när köttet exempelvis ska skäras upp. De som är till för kött kan ibland även ha en droppkant.

Ekbrädan

Skärbräda av ett massivt ekstycke är en klassiker. Det är lyxigt och snyggt. Dessutom är risken för att den ska spricka nästan obefintlig om man vårdar den på rätt sätt. Men smakar det – så kostar det. Det är inte speciellt många som köper en skärbräda för ca 400 kr men så mycket kostar de finare varianterna. En av de mest kända modellerna är Moberg Premium Ek. Den skärbräda som Per Moberg använder när han lagar mat och som han därmed även varit med och designat.

Det som karaktäriserar brädan, utöver priset, är dess längd. Den är hela 70 cm lång vilket verkligen skapar stora arbetsytor.

Bambubrädan

Det finns ett flertal skärbrädor i bambu. Ett exempel är bambubrädan från Eva Solo. En bräda som finns i flera färger på sidan vilket därmed gör det lätt att skilja på de olika brädornas användningsområde. Bambu är generellt hård och slitstarkt. Det är även snyggt och hållbart.