om spyderco

Här kommer lite fakta om ett av de populäraste knivmakarna i världen. Spyderco! Deras knivar är väldigt eftertraktade framförallt för deras funktion och kvalitet. Sedan har man mängder med vackra produkter ute på marknaden.

Allt började med en assistent för personer som behövde en extra hand

Det började faktiskt inte med knivar som många tror. Allt startade med en produkt som de döpte till ”Portable hand”, en produkt med flera armar och klämmor som kunde hjälpa tex smyckestillverkare i deras arbete. Då föddes även namnet ”Spyderco”, det var baserat på produkten som såg ut att ha flera spindelliknande armar. Företaget startades av Sal Glesser 1976 och han och hans fru åkte runt på olika mässor för att sälja deras produkt. Två år senare när Sal och hans fru hade flyttat till Golden, Colorado USA så utvecklade man en annan produkt, en knivslip. Den knivslipen från 1978 säljer man än idag, även om den är moderniserad så har man kvar den i sitt utbud. Läs mer om Spyderco Triangle Sharpmaker på vår sida om att slipa knivar. Den första fällkniven kom inte förrän 1981, med C01 Worker. Det var den första serietillverkade produkten från Spyderco och den första kniven att bära deras idag välkända varumärke, spindelhålet (eng spider hole).

Sal Glesser ville att knivarna skulle vara enkla att fälla ut med endast en hand och då testade man lite olika varianter och tillslut blev det ett hål, som passande nog kunde kallas för ett spindelhål. Idag har man världspatent på sitt ”spindelhål”, dvs ingen annan knivmakare får göra en liknande kniv.

Tillverkning både i och utanför USA

Spyderco har en egen tillverkning i Golden, Colorado men man väljer också att lägga ut produktionen till Japan, China, Taiwan och Italien. Knivar tillverkade i USA sägs ha de allra bästa kvalitetskontrollen av alla tillverkningsplatser. En av flaggskeppen Paramilitary 2 tillverkas i deras egna lokaler i USA.

Förutom att designa egna knivar så samarbetar man med knivmakare över hela världen, custom knivmakare som blir inbjuder att ta fram en unik design till en ny produkt. Man kan skicka in förslag till dem och har man tur så nappar de på förslaget.

Företagets motto är:

Integrity is being good even if no one is watching

Officiell webbplats: www.spyderco.com

Se gärna på en kort dokumentär i två delar om Spydeco och deras historia på Youtube. Där får vi även se deras byggnad och verkstad där knivarna tillverkas. Totalt 30 min Spyderco!