Schweizisk armékniv

schweizisk armekniv

armekniv

 

Vad är en schweizisk armékniv?

En schweizisk armékniv är ett sorts multiverktyg, även kallad fickkniv eller fällkniv som innehåller ett antal verktyg vilka sitter på ett gemensamt skaft. Verktygen är vanligtvis utfällbara och man kan använda dem man behöver efter behov. Vanliga tillbehör på en armékniv är ett knivblad, en korkskruv, en skruvmejsel, och en konservöppnare. Idag finns knivarna i en mängd olika storlekar och med många olika funktioner som ingår.

Historia

Den schweiziska armékniven började för första gången att tillverkas av Karl Elsener år 1884 i byn Ibach i västra Tyskland. Kniven var en av de första knivarna av sitt slag, eftersom tidigare hade man varit tvungen att ha separata verktyg istället för att samla alla i ett. Elseners företag är en föregångare till den största tillverkaren idag, som heter Victorinox. Den har fått sitt namn efter Elseners mamma Victoria, samt upptäckten av rostfritt stål, vilket kallas för inox.

År 1891 började Karl Elseners företag att tillverka knivar åt den schweiziska armén, vilken hade efterfrågat knivar med flera funktionsområden. Det var besvärligt att släpa med sig flera olika verktyg ute i krig och eftersom den schweiziska armén var i stort behov av knivar och burköppnare med mera, så började de att använda den schweiziska armékniven istället. Genom historien har den kommit att användas inom militären under många fler gånger också. Till exempel, så började USA under efterkrigstiden och kalla kriget att köpa in stora kvantiteter arméknivar till de amerikanska soldaterna. Soldaterna började att kalla knivarna för ”swiss army knives”, eftersom de kom från Schweiz. Schweizisk armékniv hade den inte kallats tidigare, men namnet spreds och idag kallas den schweizisk armékniv i Sverige också.

Victorinox har dock inte haft monopol på att sälja schweiziska arméknivar. Redan i början av 1900-talet startades företaget Wenger, som konkurrerade med Victorinox fram till början av 2000-talet då det också köptes upp av Victorinox. Idag säljer Victorinox inte endast arméknivar utan också exempelvis klockor, choklad och parfym, samt Wengers produkter varav vissa har fått behålla Wengers varumärke. Olikt många andra företag idag, så har inte Victorinox flyttat sin produktion till ett låglöneland, utan istället envist stannat i Schweiz.

 

Vad innehåller den vanligtvis?

Den allra första schweiziska armékniven innehöll bara en bråkdel av alla funktioner som finns idag. Det fanns en handsfull med funktioner, däribland en burköppnare och en skruvmejsel om man inte räknar med det obligatoriska knivbladet. Idag kan man finna knivar som innehåller hela 33 funktioner, där bland annat nagelfil, metallsåg och förstoringsglas ingår utöver de vanliga funktionerna.

armekniv

Vilka skillnader finns det mellan arméknivarna?

Tack vare att det finns väldigt många olika konsumenter av schweiziska arméknivar och som använder dem i olika situationer, så har knivar med många olika funktioner uppkommit. De flesta knivarna liknar varandra till utseendet, men det som skiljer dem åt är vilka verktyg och tillbehör som ingår. Exempelvis kan en kniv ämnad för nödsituationer innehålla en glaskrossare och en bältesskärare, medan en lämpad för metallarbete innehåller en metallfil och en tång bland annat.

 

Idag finns det många varianter, men även förfalskningar av Schweizisk arméknivar, många kommer inte ens från Schweiz. Bland förfalskningarna så kommer det många både från Kina och från Vietnam. För att förhindra förfalskningar och verkligen visa att det är en ”äkta” schweizisk armékniv, så har Victorinox ett vitt kors på alla sina knivar och prod