Tre skötselråd för dina knivar

De allra flesta stöter nog någon gång på problemen som följer med en slö kniv. Plötsligt går matlagningen långsammare, och att skära upp grönsakerna går inte alls lika enkelt som tidigare.

Sköter om man sina knivar på rätt sätt kommer de att vara vassare, samtidigt som det också förlänger knivarnas livslängd. Dessutom blir det ju mycket roligare att laga mat eller att använda dem i naturen när de fungerar bra.

Så vad är det egentligen man bör göra?

Skär på rätt sätt

Många inom restaurangbranschen menar att om man rör kniven upp och neråt när man skär, kommer det att göra kniven slöare på lång sikt. Istället är det bättre att ”glida” lite mer och inte bara tänka ”rakt upp och rakt ner”.

Bäst är om någon del av kniven har konstant kontakt med skärbrädan. Detta eftersom att varje gång kniven får kontakt med en yta (vilken yta som helst), så slöas den ner till följd av vibrationerna som uppstår.

Givetvis gör det ingen skillnad om kniven inte alltid är i kontakt med skärbrädan. Men har man det här i åtanke kommer kniven att få ett längre liv.

Ett annat tips är att när du skrapar bort mat från skärbrädan – vänd på kniven så att dess vassa sida pekar uppåt.

Gör din research

Det finns enkla och snabba vägar att skapa en gratis hemsida. Mängder av bloggare skriver inlägg varje dag och det är lätt att tro att det de säger är sant. Men ska du ta råd på nätet – kolla vem som ger råden. Stora etablerade sidor som säljer köksprodukter är betydligt bättre att ta råd från än någon hemmafixare som ger sina råd ”hur som helst”

Handtvätta knivarna

Om du är riktigt rädd om knivarna, menar många att det är bäst att tvätta dem för hand. Både bladet och handtaget kan nämligen ta skada (om än marginell) i diskmaskinen. För att vara på den säkra sidan, tvätta knivarna i varmt vatten med medel i. Glöm inte att ha bladet vänt bort från dig.