Bästa knivsetet (kök)

old farmerEgentligen blir det något missvisande att säga att ett knivset är bättre än ett annat. Ett set består av flera knivar och det ”bästa knivsetet” behöver ju därmed inte nödvändigtvis har bäst kniv på varje position. Men idag testar vi på det ändå… Att utnämna bästa knivsetet.

Något eget test har vi inte genomfört utan utgår från artikeln ”Knivset Bäst i Test” från Knivset.se. Efter att ha läst testet där de ställer flera knivset från kända varumärken mot varandra är det en sak som är tydligt – det lönar sig att välja rätt kökskniv. Detta inte minst när det kommer till kockkniven – den kniv som man bör ställa allra mest krav på.

Testerna har genomförts av Alexander Lindström som till vardags jobbar som kock i Nederländerna. Det kändes därmed helt enkelt bättre att utgå från hans resultat mot att göra en egen amatörbedömning.

Det knivset som ges ”Bäst i Test” (med hela 10/10 poäng) blev ”Old Farmer Classic Knivset. Old Farmer är ett varumärke som kommer från företaget Gense somhåller en mycket hög standard gällande rostfria knivar. Utseendemässigt känns de igen på en tidlös och enkel design vilket även är en av orsakerna till att knivarna säljs över hela världen.

De knivar som ingick i detta test var en kockkniv, en brödkniv samt en fruktkniv.

Det som tydligt lyfts fram i recensionen är att knivarna inte bara har hög kvalité utan att detta även känns när man använder dem. Trähandtagen bidrar självklart till viss del till den känslan. De känns stabila och ”starka”. Just styrkan är en av dess stora fördelar. I testet utsattes kniven för ett test där man simulerade 400användningstillfällen. Något behov av slipning fanns knappast efter testet.

Orsaken att knivsetet får full poäng är just hållbarheten, kvalitén och dess unikhet. De känns inte för ”kommersiella” trots att priset är fullt acceptabelt gällande kvalitetsknivar.

Rekommenderas – i alla fall av Alexander ”kocken” Lindström.