Tre vanligaste köksknivarna

I köket behövs en rad olika knivar för att det ska bli bäst resultat på det som lagas. Ska man bara välja tre knivar till köket så är det följande:

Kockkniven – Kanske den mest klassiska kökskniven och en kniv som finns i de allra flesta kök. Kockens favorit vilket beror på dess funktionalitet. Den används till att skära kött likväl som till att hacka lök och grönsaker. Den som jobbar mycket i köket bör lägga extra mycket tid (och pengar) på just denna kniv. Det man framförallt kan känna efter är hur balanserad kniven är. Det är främst detta som avgör hur lätt det sedan blir att jobba med kniven.

En sak som kännetecknar denna kökskniv är att bladet är byggt så att det blir konvext. Det gör att man kan (till skillnad mot de flesta andra knivar) kan vagga kniven. Ett enkelt sätt när exempelvis grönsaker eller andra mjukare produkter ska skäras upp i småbitar.

Filékniven – Filékniven är speciellt gjord för att kunna skapa filéer vilket tydligt märks på dess namn. Med ett mjukt blad kan man tydligt följa fisken eller köttbiten kring benen. Bladet är mycket tunt. En mycket bra kniv får exakta skäruppdrag. Detta till skillnad mot kockkniven som är betydligt mer grovarbetad.

Brödkniven – Denna skiljer sig främst gällande dess tandning. Både kockkniven och filékniven har rak plan egg så man ska kunna skära enkelt. Men när det kommer till bröd behöver man tydligare såga skivorna. Detta för att skivorna ska bli så raka och fina som möjligt. Den som testat att skära mjukt bröd (framförallt vitt bröd) med kockkniv vet att det närmast är omöjligt att få fina skivor med denna kniv.

Skalkniven – En mindre kniv som även brukar kallas för fruktkniv. Används vanligtvis för att skala frukt eller grönsaker. Kan även användas vid mindre arbeten i köket där kraften bakom kockkniven inte behövs men inte heller precisionen av filékniven.