Fördelarna med en överlevnadskniv – så väljer du rätt kniv

För dig som rör dig ute i naturen är en friluftskniv, en så kallad överlevnadskniv, ofta ett oumbärligt hjälpmedel. Rätt överlevnadskniv kan hjälpa dig med allt från att klyva vedbitar till att förbereda maten vid lägerelden, rensa fisk och skära av linor och rep. Här ger vi tips på vad som utmärker en bra frilufts-/överlevnadskniv.

Vad är en överlevnadskniv?

Precis som namnet antyder kan den hjälpa dig att överleva i olika situationer. Men det behöver inte röra sig om liv och död för att en överlevnadskniv ska komma till nytta. Den är perfekt hjälp i många vardagliga situationer för dig som bor på landet eller rör dig mycket i naturen.

Gäller knivlagen överlevnadsknivar?

I Sverige finns ett förbud mot att bära knivar och andra farliga föremål på allmän plats. Det finns dock undantag mot förbudet som gör det helt tillåtet att ha en överlevnadskniv (läs mer om knivlagen på riksdagens hemsida.). Ute i naturen går det bra att bära överlevnadskniv eftersom denna används som ett verktyg.

Fördelar med att ha en överlevnadskniv

Beroende på storlek, prisklass och utformning kan överlevnadsknivar användas till olika syften. Här är några exempel på vad en överlevnadskniv kan användas till:

  • Gräva efter mask till fiske – och rensa fisk
  • Klyva ved och kapa grenar
  • Svampplockning
  • Tälja grillpinnar
  • Vissa modeller är anpassade för att göra upp eld med
  • Skära granris till att bygga vindskydd med
  • Förbereda kött och matlagning till exempelvis lägerelden
  • Smidigt att ha med sig på semester med husvagnen eller liggandes i tältet.

Vilken överlevnadskniv ska jag köpa?

På den svenska marknaden finns flera högkvalitativa överlevnadsknivar. Det som utmärker en bra överlevnadskniv beror på vad du ska använda den till. Är du ute och vandrar mycket är egenskaper som lätt vikt och hopfällbar kniv viktiga. Generellt sett kommer du alltid att behöva göra en kompromiss mellan knivens styrka och dess tyngd och storlek. En lättare kniv är såklart enklare att bära och smidigare att ha med sig, men inte alltid lika kraftfull som en tyngre kniv.

Detta utmärker en bra överlevnadskniv

Ergonomin och hanterligheten är viktiga saker att tänka på. Dessutom ska kniven hålla länge, vara stark nog att utföra de sysslor du behöver den till, och samtidigt ha ett överkomligt pris tycker säkert de flesta. I Sverige har klassiker som Morakniv och Fällkniven aldrig gått ur tiden tack vare deras många styrkor. Den smidiga överlevnadskniven Fällkniven F1 är ett bra exempel på en överlevnadskniv som är stark och samtidigt lätt att bära med sig. Fällkniven F1 är den minsta av Fällknivens överlevnadsknivar, där de andra modellerna heter Fällkniven S1 och A1. Den är lätt men samtidigt kraftig nog att i nödfall klyva ved (på engelska kallas detta batoning), även om A1 och S1 är bättre på vedklyvning. Fällkniven F1 används av Flygvapnet sedan 1995, vilket talar för att det är en riktigt högklassig överlevnadskniv.

5 tips för dig som ska köpa överlevnadskniv

  • Se till att stålet är av bra kvalitet. Då rostar inte kniven och den är lättare att hålla vass.
  • Välj storlek och styrka efter vad du ska använda kniven till.
  • Billigare kniv betyder ofta sämre ergonomi och sämre stål, tänk på det.
  • När du väl har köpt en överlevnadskniv, torka alltid av den innan du förvara den i fodralet.
  • Fäst kniven i en väska, på ett bälte eller lägg den i en ficka, för att inte tappa bort den.