Sambandet mellan matlagning & träning

Träning är som vi alla vet bra för både huvud och kropp. Det ger många positiva effekter såsom minskade risker för fysiska sjukdomar och även psykiska sjukdomar. Många tränar för att må bättre och även se bättre ut. Vi får även ofta höra hur viktigt det är att äta nyttig och näringsrik mat.

Hur ser egentligen sambandet ut mellan matlagning, träning och en hälsosam livsstil?

Matlagning & Träning

Många i dagens samhälle har insett vikten av regelbunden träning och väljer att lägga mycket engagemang i sin träning men mycket mindre energi på sin matlagning. Om du vill uppnå bästa möjliga resultat med din träning är det minst lika viktigt att se till att du äter rätt typ av mat.

Träning och mat går hand i hand. Resultaten av din träning varierar kraftigt beroende på vad du väljer att äta före och efter din träning men även under resterande timmar på dagen.

Målet med att laga bra mat är att skapa de bästa möjliga förutsättningarna för att du ska lyckas uppnå resultat med din träning. Att du ska orka hålla din motivation till din träning. Detta uppnår du genom att se till att du dricker lagom mycket, äter mat som är nyttig för dig och även vilar varje dag.

Mer träning kräver mer Energi

Din kost kommer variera beroende på en rad olika faktorer. Är du man eller kvinna, hur gammal du är, vilken typ av träning du genomför, hur många gånger i veckan du tränar och om din träning är hög eller låg intensiv.

Hur ska man då bestämma vilken mat man ska äta? Det är svårt att säga exakt vilken typ av mat just du bör äta. Men som en tumregel brukar man säga att om du tränar långa pass där du behöver uthållighet ska du äta mer kolhydrater och om du istället har kortare mer intensiva pass är det mer viktigt att äta ordentligt med protein.

Det viktigaste att tänka på när det kommer till din matlagning är att du äter måltider som är väl sammansatta och även att du inte hoppar över måltider utan äter regelbundet. Gör du det kommer du ha den energi som krävs för att du ska orka med din träning.

Äta innan din träning

Det är svårt att säga exakt hur lång tid innan ditt pass just du ska äta. Men man brukar rekommendera att äta ungefär 3 timmar innan du ska börja träna. Då hinner kroppen ta upp energin från maten och du behöver inte känna att passet blir jobbigt för att du känner dig för mätt. Ibland kan det även vara bra att äta något litet precis innan du ska träna, en frukt är bra. Då får du en liten extra skjuts med energi som hjälper dig igenom träningen.

Avslutning

Förhoppningsvis har du fått en bättre förståelse hur sambandet mellan matlagning och träning fungerar och hur man ska kombinera dem båda för att skapa dig en hälsosam livsstil. Följer du tipsen som du precis har läst är jag övertygad om att du kommer lyckas uppnå dina mål med din träning och att du kommer leva ett hälsosammare liv och må bättre.