Friluftsaktiviteter för hela familjen

Det är lätt hänt att känna sig begränsad när det kommer till friluftsaktiviteter med barn. Man kan kanske förvisso inte ge sig ut efter långa och krävande vandringsleder men det finns mängder av barnvänliga saker att göra ute i friska luften – även om man har små barn. Nedan följer 4 roliga tips som kan bli riktiga äventyr för dem små.

Laga mat utomhus

Att laga och äta mat utomhus är en härlig upplevelse som passar alla åldrar. Det finns mycket barnvänligt som går att tillaga över öppen eld. Man kan till exempel förbereda en pannkakssmet hemma och hälla över en i en pet-flaska, eller svänga ihop en deg för pinnbröd som gräddas över elden. För den vågar kan man till och med ta med ingredienser till en god wok.

Gillar man tanken på att laga mat utomhus tillsammans med hela familjen finns mycket utrustning och tillbehör att köpa. Det kan till exempel vara bra att ha en kniv, stekpanna och en kastrull avsedda för ändamålet. Man kan även hitta både toast, – och våffeljärn avsedda för tillagning över eld.

Bygg ett eget ”camp”

Andra friluftsaktiviteter som kan vara lika rolig för stora som små är att bygga ett eget ”camp”. Detta kan man enkelt göra på, eller i närheten av, trädgården eller skogen. Bygg ett vindskydd av kvistar och granris, en grillplats av stenar och kanske små pallar av gamla stubbar.

Hjälps åt att hitta lämpliga naturmaterial som kan användas; men tänk också på att fråga markägaren om lov om bygget sker utanför den egna tomten. När campen är klar finns ett ställe att gå till för mysiga fikastunder – och varför inte en och annan övernattning för den som känner sig vågad?

Gå på skattjakt – med mobilen

Har man svårt att få med sig barnen på omotiverade promenader kan man ha stor hjälp av sina mobiltelefoner och appar som finns för digitala skattjakter. Pokemon GO har kanske vid det här laget haft sin storhetstid men för barn som ännu inte provat det kan det bli ett roligt sätt att komma ut.

Det finns även andra appar med liknande uppdrag, bland annat det populära Geocaching som finns och används värden över. Här hittar man faktiskt fysiska ”skatter” på dom mest oväntade platser. Man signerar med sitt namn eller användarnamn på det papper som finns, och lägger sedan tillbaka det för nästa upptäckare att hitta.

Prova på fiske

Det är en speciell känsla att dra upp sin första fisk och även om det kräver en del tålamod är det uppskattat av många barn. Det finns kastspön för barn att köpa, men det kan vara minst lika spännande att meta. En del av aktiviteten kan vara att tillverka egna fiskespön, för att sedan gå på jakt efter mask.

Friluftsaktiviteter på vintern

Att ge sig ut för aktiviteter i vinterkylan är inget som lockar alla, men faktum är att vintern är en utmärkt tid för friluftsaktiviteter med barn. Ta en tur i närmaste skidspår, besök en skridskobana eller bygg en häftig snökoja. Varm saft eller choklad i termosen sätter guldkant på utevistelsen!