Knivar för prepping

Vilken kniv är bäst för prepping? Det beror sjävklart på vad man preppar för men det finns helt klart en del olika alternativ. Oavsett är det knivar som kan användas till betydligt mer än bara skära med.

Fickkniven – Med 1000 möjligheter

Det går att överleva utan mat i tre veckor och utan vatten i tre dagar. Men bara genom att hitta en mindre mängd föda kan man leva betydligt längre. En flexibel fickkniv kan därmed vara avgörande punkten för att överleva under längre tid.

I stort sett vad man än preppar för så passar det att ha med sig en armékniv som har allt från pincett till kniv och konservburksöppnare. Dessa finns självklart iolika storlekar och därmed med många olika funktioner. Välj gärna en av de större modellerna för tanken är ändå inte att du ska bära omkring på kniven hela dagarna utan att den ska ligga i prepp-lådan till något händer.

Kniven som ger eld

Ska överlevnad ske i naturen är eld en otroligt viktig faktor. Detta framförallt om det höst eller vinter och temperaturerna kryper nedåt under natten. Att hålla sig varm och torr blir då helt avgörande. En kniv som därmed fyller en viktig funktion är de som hjälper dig att skapa en livsviktig eld.

Ett exempel är Bear Grylls Ultimate Fixed Blade Serrated. En kniv som även har en mindre tillhörande knivslip vilket gör att kniven alltid kan användas med hög kvalité. Halva bladet är tandat så man lätt ska kunna såga medan andra halvan har rak egg. På kniven finns även en visselpipa som kan användas vid nödsituationer för att påkalla uppmärksamhet. Eftersom det även finns ett tändstål skapas förutsättningarna för att snabbt och enkelt skapa en eld.

Överlevnadskit med tillhörande kniv

En kniv är bra – men självklart finns fördelar att ha ett komplett överlevnadskit där kniven är en viktig komponent. Dessa kit brukar vara förpackade i nylonfodral som är extremt slitstarkt. Här i hittas bland annat en ”eldstartare” vilket är eldstål som skapar gnistor till elden.

Här ingår även visselpipa för nödsituationer, en mindre fällkniv, en broschyr som visar hur man kan överleva i ett par olika standard-situationer samt tråd i metall. Det sista kan användas för att fånga djur eller fiska.

Ser man på vad dessa överlevnadskit innehåller så är inte skillnad så jättestor mot vilka funktioner som en avancerad armékniv har att erbjuda. Det finns till och med sådana knivar med just metalltråd, visselpipa och en rad olika skärverktyg.