Kostråd för äldre

Vid en högre ålder kan också behovet i kroppen av både energi och näring förändras otroligt mycket. Det kan även vara svårt att alltid ha en god och bibehålla en bra aptit eller ha lusten att äta det som kroppen behöver för att kunna må bra. Genom att få i sig rätt kost och äta rätt i kombination med lite motion kan många av sjukdomar som är relaterade till åldrande förebyggas.

Rätt mat

Något som vi alla vet sedan tidigare är att motion och bra mat i en kombination gör att våra kroppar kan hålla en betydligt friskare en längre tid i livet. En kort summering av det är att vid högre ålder behöver inte kroppen lika många kalorier längre. Men dock för att inte ta av kroppens egna resurser behöver man ändå tänka på att få i sig lite extra fett och kalorier fast kroppen inte egentligen kräver det.

Ändå kan kroppen kräva lika mycket av vissa näringsämnen samt vitaminer när man blir äldre. Ibland kan det även behövas lite extra tillskott av vitaminer eller näringsämnen för kroppens förmåga att ta upp olika näringsämnen försämras med åren.

Rätt utrustning

När det gäller att laga mat i hemmet kan det krävas att man har rätt utrustning för att tillaga olika rätter. Det kan handla om allt från knivar till riskokare och andra maskiner. Har man också rätt utrustning att tillaga sin mat med kan det göra matlagningen betydligt lättare och framför allt roligare.

Idag är det vanligt att en pensionär kan ha lite sämre inkomst och ekonomi än arbetstagare och då är det viktigt att känna till att rätt utrustning inte behöver kosta massor med pengar. Behöver man hjälp med ekonomin i pensionstider finns det många tips och råd att följa, läs mer här.

Motion är alltid bra

Hur man än rör på sig oavsett om det är någon sport, promenader eller dans är allt bra för kroppen. Tempot kanske inte är den samma som förr men huvudsaken det sker regelbundet. Ned en regelbunden motion kommer muskelmassan behållas och samtidigt mår skelettet också bra av att belastas och håller sig starkt längre.

Näringsrik mat

Mat för äldre måste ha ett stort innehåll med mycket näring om man ser till förhållandet till antal kalorier. Några exempel på livsmedel som är näringstäta är mejeriprodukter och mjölk, fisk, magert kött, kyckling, frukt, grönsaker och fullkornsprodukter.

Äldre behöver extra kalorier

Kroppen tar energi av reserver ifall man äter förre kalorier under en längre tid. Men många av äldre personer tappar lätt aptiten och går därför ofrivilligt ner i vikt. Energin tas först från kroppsfettet och efter det från muskulaturen. Eftersom äldre oftast då ofrivilligt har gått ned i vikt är det viktigt att tänka på att få i sig mer fett och kalorier.

Äldre ska inte vara rädda för att äta extra fett och kalorier och det går oftast lättast att göra genom att exempelvis ha i smör i såsen och grädde samt att bre på mackan med matfett. Kroppen tar då inte ifrån sina egna reserver utan hämtar kalorier ifrån maten.

Provtagningar kan visa eventuella brister

En viktig del av att kroppen också ska må bra och fungera med att producera olika ämnen är att man håller rätt nivåer i kroppen av vitaminer. Vissa behöver man mer eller mindre, det går att ta reda på eventuella brister genom olika provtagningar. Behöver man extra tillskott går det antingen att lägga till mer i kosten med olika livsmedel men ibland kan det hända att det behövs i tablettform.