TEST av skärmaskiner  – Kvalitén varierar

Funderar du på att köpa en skärmaskin är chansen stor att du först läser ett par publicerade tester på internet. En av de mer seriösa är den som Smartson gjorde år 2005 – dessutom finns testvinnaren fortfarande till salu. Däremot är det inte säkert att det är det bästa alternativet.

Att stå och skära kött, bröd eller annat i smala skivor med kniv fungerar oftast bra om det handlar om någon enstaka skiva. Men är det en större mängd är en skärmaskin betydligt enklare. Dessutom kan man skära skivorna i exakt den tjocklek som önskas. Vilken skärmaskin bör då köpas? Är dyrast alltid bäst? Smartson gjorde ett test som satte olika skärmaskiner på prov.

Totalt jämfördes åtta skärmaskiner där den billigaste då kostade 240 kr och den dyraste 1300 kr. Den billigaste fick beröm för att vara hopfällbar men fick i övrigt sämre betyg och landade på enbart 9 av 25 poäng.

Tunt och med precision

Alla testade maskiner kunde skära korv, enklare kött och bröd. Det var inte där som de skiljde sig åt. Men när man sedan testade dess precision och hur tunt man kunde skära skivorna så blev det tydliga skillnader.

För privatbruk

Smartson var noga med att påpeka att de valda skärmaskinerna inte var ”tillverkade för intensiv användning”. Detta är alltså maskiner till privatpersoner. Funktion, hållbarhet och inte minst pris, kan ställas mot kostnaden på en skärmaskin till en restaurang – med priser på minst 10 000 kr. Det är helt olika maskiner. Men Smartson valde ändå att peka ut Sirman P-195 som den modell som ”kommer närmast i en jämförelse” mellan dessa modeller för privat bruk och de för professionellt bruk.

Modellen fick mycket beröm för väldigt hög kapacitet och att vara behändig. Problemet är att denna skärmaskin kostar 4000 kr och därmed är så dyr att många konsumenter drar sig för att köpa den. En modell som därmed skulle kunna kallas för semi-professionell när man ligger mellan de enklaste modellerna och de professionella.

Med tanke på priset på Sirman valde istället Smartson att utse Siemens 7001 samt Krups 372 till bättre alternativ. Sirman fick högst betyg med 21/25 men kostade nästan 4000 kr. Samtidigt fick Siemens 19/25 poäng och kostade ungefär en tredjedel vilket därmed gjorde att den fick utmärkelsen ”Bäst köp”

Siemens MS7001 – Testvinnaren

Smartson utsåg denna modell till ”Bäst köp” tack vare hög kvalité i förhållande till dess pris. Modellen berömdes för att vara enkel att hantera och att den ”uppfyller hushållens behov”. Här finns både smarta funktioner, hög säkerhet samt en god precision när skivorna ska skäras.

Den får också beröm för att vara enkel att rengöra vilket vissa modeller inte var. Däremot uppskattades det inte att delarna inte kunde maskindiskas. Något mer som drog ner betyget var att sladdförvaringen ibland kunde krångla när inmatning skulle ske.

Även om testet utfördes 2015 så har Smartson uppdaterat det regelbundet. När denna text skrevs var den senaste uppdateringen genomförd för en månad sedan.

Siemens MS7001 kostar ca 1000 kr – Se återförsäljare här