Enkla sätt för att få fler naturupplevelser i vardagen

Det finns enkla knep för att skapa naturupplevelser och vi vet att friskluft gör gott för både kropp och sinne. Ibland kan det dock vara svårt att hitta en anledning till att ta sig ut. Man behöver förvisso ingen direkt anledning för att ta en kort promenad på närmsta stig; men det hela kan bli lite roligare om det känns som att ett litet äventyr väntar. Enkla saker som att ta med middagen till en mysig plats kan skapa en minnesvärd naturupplevelse i sig.

Naturupplevelse på hög höjd

Att bestiga ett berg kan låta både avancerat och riskfyllt – men man behöver inte ge sig ut på den värsta klättringen om man inte är van vid den här typen av aktiviteter. På och omkring många berg finns stigar och leder att följa, och i många fall krävs inte någon klättring alls utan bara en lite tuffare promenad.

Detta är ett roligt och utmanande sätt att komma ut i naturen, dessutom på en lite annorlunda upplevelse. Väl på toppen får man dessutom på en härlig utsikt oavsett hur omgivningen ser ut i övrigt.

Leta ärbara ting i skogen

Promenader i all ära men ibland kan det kännas trist att ge sig ut utan att ha något direkt mål. Här kan man kombinera nytta med nöje. Ta med en korg eller hink och passa på att plocka bär och svamp. På ett enkelt sätt ger man utevistelsen ett helt annat syfte – och äter man varken bär eller svamp själv så är det en fin present att ge till nära och kära. Så varför inte plocka med sig korgen och svampkniven ifall intresset infaller!

Låt middagen bli en naturupplevelse

Att komma ut mer i naturen behöver inte vara så avancerat. Ibland räcker det att gå ut på gården, tända en eld och grilla korv i stället för att sitta inne vid köksbordet. Med middag, lunch eller bara en fika, kan man ge sig ut på både kortare och längre äventyr. Och visst är det så att nästan all mat smakar mycket bättre utomhus? Kanske inte en naturupplevelse i ordets rätta betydelse, men i alla fall naturnära.

Packa med något att grilla, ett par smörgåsar eller en matig sallad. Styr kosan mot ett välkänt vindskydd i närheten eller ta en längre tur med sikte på en mysig plats. Ibland räcker det till och med att leta upp närmsta stubbe i skogen för att få en skön och avkopplande naturupplevelse.

Leta upp den närmsta vandringsleden

Sverige har en fantastisk natur och att ge sig ut på en regelrätt vandring är både härligt och häftigt. Man får möjlighet att andas frisk luft och uppleva nya omgivningar – och dessutom får man motion på köpet. Bland naturupplevelser som utländska turister åker till Sverige för att uppleva står just vandring högt på listan.

Det är inte bara i fjälltrakterna som det finns fina vandringsleder – dom finns faktiskt lite varstans runt om i hela landet. Det finns både långa och korta leder – sådana som passar för flera dagars vandring och sådana som bara tar någon timme att gå.

Vill man ge sig ut på en längre vandring behövs såklart en del utrustning men man kan också göra det enkelt för sig och ta längre dagsturer för att slippa övernattningar. Önskar du fler tips på naturupplevelser? Kontakta en turistbyrå i den stad som upplevelsen önskas.