Tips och utrustning för vandring

Att vandra är en sann naturupplevelse och något man kan ägna sig åt året runt. Förutsatt att man är väl förberedd och har rätt kläder och utrustning för vandring. Samtidigt som det finns många saker som är bra att ha med sig är det också viktigt att packa relativt lätt. Så man bör välja sin utrustning och packning med omsorg och det finns även andra bra förberedelser man kan göra inför en längre tur; så som att meddela anhöriga.

Kläder och utrustning för vandring

Bland det viktigaste man kan utrusta sig med inför en vandring är bra kläder och skor. Vistas man i fjälltrakterna kan vädret svänga fort men det kan såklart skifta även på andra platser. Ska man ge sig ut på en längre vandring är det viktigt att kunna klä av och på sig vid behov. Här är den omtalade lager-på-lager principen ett gott råd att följa.

Med flera lager kläder på kroppen kan man snabbt klä sig efter rådande väderlek, och man ska se till att ha både värmande lager och lager som skyddar mot vind och väta. För värme är underställ bra, och vid lägre temperaturer kan det vara skönt med ett mellanlager i form av en tjockare tröja eller tunnare jacka.

Vad gäller övrig utrustning för vandring finns mycket bra man kan ha med sig men man bör också tänka på att inte packa för tungt. Det gäller alltså att välja ut det allra viktigaste och några saker väl värda att överväga är:

  • Termos och vattenflaska
  • Sitt- eller liggunderlag
  • Liten förbandslåda med värktabletter, plåster etc.
  • Myggmedel
  • Fickkniv
  • Pannlampa
  • Tändstickor/tändare

Äta och sova

En annan viktig förberedelse är att fundera på vad man ska äta och hur man ska sova. Vid många längre vandringsleder finns sovstugor – vissa är det bara att ta plats i medan andra kan behöva bokas. Finns inga stugor eller andra boenden är tält ett bra alternativ, och då kan det även vara bra att ha med sig en sovsäck och något att ligga på.

Mat och dryck är förstås också viktigt för att orka med. En termos med varm dryck och en flaska med kall är bra att ha. Vill man få i sig något varm mat kan det vara värt att bära med sig ett stormkök. På dessa kan man värma eller laga i princip vad som helst. Man kan även koka nytt kaffe att fylla termosen med.

Förberedelser och andra tips

Det finns många fördelar med att förbereda sig väl inför en vandring – speciellt om det gäller längre turer. En bra förberedelse är att läsa på och kolla på kartor över den aktuella leden man planerar att gå. Detta för att få en uppfattning kring terrängen och omgivningarna. Håll även koll på vilket väder som förväntas vid den aktuella tidpunkten och glöm inte att meddela anhöriga. Berätta var och när turen ska äga rum – så att någon vet en ungefärlig position ifall något skulle hända.

För nybörjaren kan det även vara smart att gå till en återförsäljare av utrustning för vandring och fråga vad man absolut bör tänka på. Inte sällan är det saker som nybörjaren aldrig annars hade tänkt på.