Rätt kläder för friluftsliv

Vandring längs natursköna leder, långa promenader i skogen eller kanske en dag på jaktpass. Friluftsliv kräver ”rätt” sorts kläder för att man ska hålla sig både torr och varm under längre vistelser ute. Speciellt under perioder då vädret kan vara oförutsägbart och svänga fort. Lager-på-lager-principen funkar i dom flesta väder; men det finns även fler bra klädtips för den som gärna spenderar tid ute i skog och mark.

Lager-på-lager – alltid rätt för friluftsliv

Vilken typ av kläder man ”ska” ha när man vistas ute i naturen beror naturligtvis både på årstid, väder och var man befinner sig. Lager-på-lager är slår därför aldrig fel. På så vis kan man enkelt ta av sig ett lager om man bli varm. Skulle det däremot bli kallt kan man smidigt ta på sig ett extra lager.

Underställ

Börjar det bli lite kyligt ute är det bra att börja med ett underställ, och här är det viktigt att vara noggrann med valet. Material som suger åt sig fukt lätt, exempelvis bomull, är inte det bästa valet eftersom man då lätt bli kall om man har svettats.

Ett underställ i ull är ett bättre val eftersom det reglerar temperaturen och torkar snabbt. Dessutom leder det bort fukten från kroppen utan att plaggen känns fuktiga. Chansen att man håller sig varm längre blir också större. Även bambu och en del funktionsmaterial har liknande egenskaper.

Mellanlager

Är man frusen av sig eller om det väntas kallare väder är det skönt med ett mellanlager. Oftast brukar dessa vara i form av en tjockare tröja eller jacka. Fleece och ull är båda värmande och kan vara bra alternativ.

Yttersta lagret

Det yttersta lagret ska skydda mot både vind och regn, och för det är olika typer av skalkläder bra. Det finns både skaljackor och skalbyxor att hitta och här kan man med fördel välja en storlek som gör att plaggen sitter lite löst. Självklart ska de inte kännas för stora, men ändå ge utrymme för underställ och eventuellt mellanlager.

Övrigt

Har man en bra och genomtänkt uppsättning av kläder för friluftsliv kan man använda alla plagg året runt. Allt beror på val av material och hur man väljer att kombinera dem. Ska man vistas ute i naturen under en längre period kan det vara bra att komplettera med en lättviktsjacka i dun. Dessa väger nästan ingenting och kan vikas ihop till väldigt liten storlek för att få plats i packningen.

Mössa och vantar är givet om det är kallt ute men är det i stället väldigt varmt kan det vara skönt med en keps eller liknande, för att skydda huvudet.

Rätt skor för friluftsliv

Gillar man friluftsliv och allt som det har att erbjuda är det såklart också viktigt att ha bra skor på fötterna. Sportsockar eller strumpor i ull som transporterar fukt är både bra och sköna, oavsett vad man sedan har för sko. För långa promenader fungerar det med vanliga gympaskor om det inte är för blött ute. Men det är heller inte fel att investera i ett par riktiga vandringskängor som både håller värmen och står emot väta relativt bra.